مری در حال مصاحبه از دو نامزد جایگاه شغلی مدیر خدمات مشتریان است. دو نامزد این جایگاه شغلی، فرانسیس و ویلیام هستند. مثل همیشه او قصد دارد تا از آن دو در رابطه با نقاط قوت و ضعفشان بپرسد.
فرانسیس پاسخ میدهد: “نقطه قوت من این است، که فردی سختکوش و کاری هستم. نقطه ضعف من هم این است که وقتی کاری به دلیل اشتباه شخصی دیگر در مهلت تعیین شده انجام نمیشود، آشفته و پریشان میشوم.”
این یک پاسخ معمولی و غیر خلاقانه است. اکثر افراد خود را فردی سختکوش میدانند.
ویلیام با این سوال مشکل دارد. او با این جمله آغاز میکند”من واقعا چیزی به ذهنم نمیرسد. شاید من باید بیشتر تمرکز کنم. نقطه قوت من، احتمالا تواناییم در کنار آمدن با آدم هاست. من تقریبا سخت نمیگیرم و معمولا به راحتی آشفته نمیشوم.”
این پاسخ، با یک جمله منفی آغاز و در ادامه نیز از واژگان مبهمی چون: شاید، احتمالا، تقریبا و معمولا استفاده شده است.
پس بهترین پاسخ به این پرسش چیست؟
ارزیابی نقاط قوت
مهارتهای خود را ارزیابی کنید، نقاط قوت شما مشخص خواهد شد. این تمرینی ارزشمند برای انجام، پیش از هر مصاحبه است. فهرستی از مهارتهای خود تهیه و آنها را به سه دسته تقسیم کنید:
مهارتهای دانشمحور: مهارتهای بدست آمده از آموزش و تجربه (برای مثال، مهارتهای رایانهای، زبانها، درجههای تحصیلی، تواناییهای آموزشی و فنی)
مهارتهای قابل انتقال: مهارتهای قابل انتقال از شغلی به شغل دیگر (برای مثال، مهارتهای ارتباطی و مردمی، مهارتهای برنامهریزی و حل تحلیلی مسائل)
ویژگیهای شخصی: خصوصیات منحصربه فرد شما (برای مثال، انعطافپذیری، قابل اعتماد بودن، دوستانه بودن، سختکوشی، رسمی بودن، وقتشناسی، دارای قدرت بیان، اهل کار گروهی)
زمانی که این لیست را تهیه کردید، سه تا پنج نقطه قوتی که با جایگاه شغلی مورد نظر منطبق است را انتخاب و اطمینان حاصل کنید که میتوانید مثالهایی خاص برای نشان دادن اینکه چرا این موارد را به عنوان نقاط قوت خود درنظرگرفتهاید، بزنید.
ارزیابی نقاط ضعف
این احتمالا ترسناکترین بخش پرسش است. هر فردی ضعفهایی دارد، اما چه کسی حاضر به اعتراف آنها، آن هم در یک مصاحبه شغلی است؟
بهترین روش برای مدیریت این پرسش، حداقلرساندن این صفت و بیان آن در قالب یک جمله مثبت است. یک خصوصیت را انتخاب کنید و یک راه حل برای غلبه بر ضعف خود بیابید. از صفات شخصی فاصله بگیرید و بیشتر بر صفات حرفهای خود تمرکز کنید.
به عنوان مثال: “به خودم افتخار میکنم که فردی کلینگر هستم. باید اعتراف کنم که گاهی اوقات جزئیات کوچک را از دست میدهم، اما همیشه مطمئن میشوم که فردی جزئینگر در تیم من باشد.”
حالا برگردیم به موقعیت اشاره شده در ابتدای این مطلب و ببینیم چه پاسخی برای پرسش مطرح شده مناسب بود:
نقطه قوت من، انعطافپذیریم در اجرا و مدیریت برنامههای تحول است. در شغل قبلیم به عنوان مدیر خدمات مشتریان، قادر به تغییر محیط کاری منفی و توسعه یک تیم پشتیبانی بسیار قوی بودم. از نظر نقاط ضعف هم احساس میکنم که مهارتهای مدیریتیم میتواند قویتر شود و به طور مداوم در تلاش برای بهبود آنها هستم.
پس با بیانی مثبت و با اعتماد به نفس شروع به نگارش نقاط قوت و ضعف خود کنید. به یاد داشته باشید که مصاحبهکننده به دنبال فردی مناسب است. او بر اساس پاسخهایتان، تصویری از شما را در ذهن خود شکل میدهد. انرژی خود را روی بیان نقاط قوتی که قصد ارائه آنها را دارید، بگذارید. سپس به مصاحبهکننده اجازه دهید تا بداند اگرچه ممکن است کامل نباشید، اما در حال کارکردن روی کاستیهای خود هستید.
مارتین، کارول (2016). « بزرگترین نقاط قوت و ضعف شما چیست؟». ترجمه فاطمه علیزاده. بخش مصاحبه شغلی وبسایت مرجع شغلی علم اطلاعات و دانش شناسی، شماره 2. 15 شهریور ۱۳۹۵.
List of strengths and weaknesses: What to say in your interview
-
1 پرسش های معماگونه در مصاحبه شغلی
-
2 دو کلمهای که به نظر میرسد در یک مصاحبه شغلی نباید گفته شود!
-
3 یک نمونه از رزومه و نامه پیوست آن مربوط به شغل کتابداری (2)
-
4 یک نمونه از رزومه و نامه پیوست آن مربوط به شغل کتابداری (1)
-
5 خارج از کتابخانه ها مشغول به کار شوید
-
6 چیزهایی که در یک مصاحبه شغلی نباید بگویید! (قسمت پایانی)
-
7 چیزهایی که در یک مصاحبه شغلی نباید بگویید! (2)
-
8 چیزهایی که در یک مصاحبه شغلی نباید بگویید! (1)
-
9 5 سوالی که در یک مصاحبه شغلی باید بپرسید