شاید فکر کنید گفتن “من نمیدانم” در پاسخ به سوال مصاحبهکنندهتان، به مثابه خودکشی است و کار با گفتن این دو کلمه تمام است. اما تحقیقات جدید مخالف این عقیده عمومی است. گاهی اوقات اعتراف به اینکه شما تمام پاسخها را ندارید به ویژه اگر در مصاحبه شغلی با یکی از آن سوالات معماگونه و خارج از موضوع و بیتناسب مواجه شده باشید، میتواند موفقیتآمیز باشد.
آلن اسکوبوریا، دانشیار روانشناسی دانشگاه ویندسور در انتاریو کانادا، بر طبق یک آزمایش دریافت: «زمانی که افراد به گفتن “من نمیدانم” به جای صرفا یک حدس بیپایه در موقعیت مصاحبه شغلی تشویق میشوند، در ادامه اطلاعات دقیقتری به مصاحبهکننده میدهند.»
اسکوبوریا میگوید: ما اغلب بیشتر از آنچه که فکر میکنیم میدانیم. « چیزی که ما به یاد میآوریم به نحوه پرسش از ما و موقعیتی که در آن قرار داریم، بستگی دارد». در یک محیط پر استرس و پر فشار مثل مصاحبه شغلی، غیرمنطقی نیست که بعضی از حقایق کلیدی یا جزئیات از ذهن شما فرار کند. گفتن من “نمیدانم” به شما این امکان را میدهد تا چند ثانیهای درنگ کرده، به طور موثر روی قطار افکارتان متمرکز شده و خودتان را دوباره جمع و جور کنید.
اما این نکته حائز اهمیت است که “من نمیدانم” نباید تمام پاسخ شما باشد. اسکوبوریا میگوید: “من نمیدانم” میتواند به صورتهای گوناگون تفسیر شود. پاسخ دادن فقط با این دو کلمه و سپس ساکت ماندن میتواند این تصور را در ذهن مصاحبهکننده ایجاد کند که شما نمیخواهید با او تعامل داشته باشید و اگر در تلاش برای استخدام شدن هستید باید به این نکته توجه کنید.
در پژوهش اسکوبوریا، مصاحبهکنندهها گروهی از افراد را تشویق کردند که چنانچه پاسخ سوالی را نمیدانستند با “من نمیدانم” پاسخ دهند. اسکوبوریا میگوید: «بعید است که یک مدیر استخدام چنین کاری کند، بنابراین در مواجه با چنین شرایطی، شما مجبور خواهید بود که خودتان دست به کار شوید و واکنش اولیه خود را با گفتن “من نمیدانم” بیان کنید. سپس به بیان دقیق علت عدم پاسخگویی فوری خود و نحوه یافتن ابزارها و اطلاعات لازم جهت پاسخگویی به این پرسش بپردازید.» این یک استراتژی برای پاسخ به پرسش است. در بسیاری از موارد، به ویژه زمانی که نوبت به آن پرسشهای متداول معماگونه (اما بیفایده) میرسد، نمایش تفکر استراتژیک همان چیزی است که یک مصاحبهکننده به دنبال آن است. هدف مدیر استخدام از مطرح نمودن چنین پرسشی، مشاهده واکنش شما در مقابل یک پرسش پیچیدهی غیرمعمول است.
بر طبق نظر هایدی گولج، مدیر ارشد وب سایت رمزنگاران سایبر و همچنین وب سایت سعادت حرفهای، گفتن “من نمیدانم” در زمان مناسب به شما امکان موفقیت بیشتر و نشان دادن یک خصوصیت کم نظیر را میدهد__توانایی در داشتن صداقت درست زمانی که تمایل به تحت تاثیر قرار دادن مصاحبهکننده، با ارائه یک پاسخ وجود دارد.
گولج بیان میکند: « اخیرا با چند نامزد شغلی برای یک جایگاه اجرایی در شرکت خود مصاحبه کردیم. ما هر دفعه، یک سوال پیچیدهی کسب و کار را که خودمان برای سالها با آن دسته و پنجه نرم کرده بودیم، مطرح میکردیم. در پاسخ به پرسش پیچیده ما، هر کاندید پاسخی ارائه میداد، به جز یک نفر که گفت: “من نمیدانم.” وی پاسخش را با این جمله ادامه داد که به زمان و اطلاعات بیشتری برای ارائه بهترین پاسخ و تدوین یک برنامه استراتژیک نیاز دارد. این همان پاسخ مورد نظر ما بود. تنها همان یک نفر در آزمون مصاحبه ما پذیرفته شد. آخر چطور میشود مسئلهای که ما یک سال روی آن کار کردهایم، یک کاندیدای شغلی در زمان اندک مصاحبه بتواند به آن پاسخ دهد؟»
وایت، مارتا (2013). « دو کلمهای که به نظر میرسد در یک مصاحبه شغلی نباید گفته شود!». ترجمه فاطمه علیزاده. بخش مصاحبه شغلی وبسایت مرجع حرفه ای علم اطلاعات، شماره 3. 27 شهریور ۱۳۹۵.
-
1 رباتی که مسئول استخدام شماست امروز نیامده!
-
2 نقشه راه مهارت آموزی در دوران دانشگاه
-
3 چگونه اولین شغل خود را بدست آوردم: مصاحبه با دکتر سارا کلارک
-
4 چگونه اولین شغل خود را بدست آوردم: مصاحبه با کیم دوریتی
-
5 بزرگترین اشتباهات در مصاحبههای شغلی از نگاه کارشناسان منابع انسانی (2)
-
6 بزرگترین اشتباهات در مصاحبههای شغلی از نگاه کارشناسان منابع انسانی (1)
-
7 پرسش های معماگونه در مصاحبه شغلی
-
8 بزرگترین نقاط قوت و ضعف شما چیست؟
-
9 یک نمونه از رزومه و نامه پیوست آن مربوط به شغل کتابداری (2)
-
10 یک نمونه از رزومه و نامه پیوست آن مربوط به شغل کتابداری (1)